Side nav buttonsLezenKleurenContactDVDAlle liedjesAchtergrondmuziekVragenNieuwtjesHome

De verdwenen kroon
'De verdwenen kroon' is als één van de weinige series geheel in Nederland opgenomen. Voor een groot deel in Vlaardingen. Maar ook in Schoonhoven, Schiedam, Rotterdam, Voorhout, Naarden, Giessenburg en Maassluis.

Een hele bekende en belangrijke locatie is de plek waar de boeven zich schuil houden. Dat is in Ruïne van Teylingen in Voorhout. Dat wil zeggen, de buitenkant. De binnenopnames zijn in 'bunker H' gemaakt in Naarden. De pontjesbrug is er niet meer. De plek waar de boeven op de pontjesbrug stappen ligt nu in een achtertuin van een woning. Een groot deel van de mensen die per jaar de ruïne bezoeken, komen speciaal omdat de ruïne te zien is in 'De verdwenen kroon'.
Er worden scenes nagespeeld, verbazing dat het in werkelijkheid anders is dan op tv en er worden zelfs vrijgezellenfeestjes gegeven waarbij de bruid of bruidegom verkleed als Bassie of Adriaan de geheime ingang moet zoeken. Ruïne van Teylingen is met recht één van de bekendste locaties uit de Bassie en Adriaan-series.
Wil je meer weten over deze ruïne? Kijk dan op: www.kastelenhollandzeeland.nlIn de eerste aflevering worden Bassie en Adriaan gevraagd om bij Adjudant Van der Steen te komen. Dit is op de Hofsingel (tegenover het pannenkoekenhuis) in Vlaardingen.


De achtervolgingsscene in aflevering 1 is opgenomen op de Olmendreef, de Soendalaan en de Hoflaan in Vlaardingen.


De buitenkant van het museum waar de boeven de kroon stelen is het Hollandia Gebouw aan de Oosthavenkade in Vlaardingen. De binnenopnamen zijn gemaakt in het visserijmuseum aan de Westhavenkade in Vlaardingen. Maar dit museum heeft een flinke verbouwing ondergaan.

Vlugge Japie houdt Bassie en Adriaan in de gaten op de Soendalaan in Vlaardingen. Daar zijn ook scene's met B2 opgenomen. Maar vanuit een andere hoek. Ook zijn er scene's opgenomen op de Anthony Knottenbeltsingel in Vlaardingen.


Tijdens de ritten van en naar de telefooncellen, gaat Bassie nieuwe batterijen halen voor Robin. Hij doet dat in een winkel aan de Herenstraat in Voorhout.


De 'grote, groene deur' waar Bassie en Adriaan het losgeld moeten overhandigen is 'bunker Q' vlakbij de Westwalstraat in Naarden. In deze bunker zijn ook de binnenopnames gemaakt.

De straat waar de auto met kooi klaar staat is de Oostwalstraat in Naarden vlakbij het Vestingmuseum.


De boeven worden gevangen genomen (in Schiedam) en Bassie en Adriaan brengen ze naar Adjudant Van der Steen (in Schoonhoven). Maar de laatste (rij)scene van de boeven in de'rijdende kooi' is op de Kapitein G.A. Meijerweg in Naarden.


De vijf telefooncellen die gebruikt zijn in de serie stonden in drie verschillende plaatsen. Er stonden twee cellen in Vlaardingen. Eén aan de Rotterdamseweg maar deze locatie is onherkenbaar verbouwd en één aan de Arij Koplaan tegenover het station.

In Schoonhoven stonden er ook twee. Eén tegenover de kerk op de kruising van de Kerk- en de Havenstraat. Op de foto uit 2010 staat er nog een telefooncel. Inmiddels is deze ook verwijderd. De ander stond aan de Schoonhovenseveer. Dat is vanuit Schoonhoven met de veerpont aan de overkant van het water bij Gelkenes

De vijfde, in de serie de eerste, stond in Giessenburg aan de Van Giessenlaan bij het postkantoor. Dus wat de Baron als adres opgeeft in de serie klopt echt. Zowel de telefooncel als het postkantoor zijn er niet meer. Op die plek is nu een woning gebouwd.

De kade waar de onderzeeboot aan ligt is de Haringkade in Maassluis. Toen was het nog een open vlakte maar is inmiddels volgebouwd met woningen.

Ook al is het maar even in beeld, het is toch een bekende locatie. Tijdens het liedje 'Een gewaarschuwd mens telt voor twee' rijden Bassie en Adriaan door de Veerpoort in Schoonhoven. Deze poort staat aan de straat Buiten de Veerpoort.

De Veerpoort staat vlakbij de veerpont waar Vlugge Japie met de amfibie 'De Lek' in rijdt. Dit is ook aan de straat Buiten de Veerpoort in Schoonhoven.


Op de foto's hiernaast zie je de weg waar Adriaan de boeven in de gaten krijgt. Dat is op de Dr. Wiardi Beckmansingel in Vlaardingen.

In Vlaardingen zijn ook alle locaties van de achtervolgingsscene met de boeven en de politie. De meeste scenes daarvan zijn gemaakt in de wijk 'Holy'.
Op de Olmendreef is de aanhouding van Adriaan opgenomen.

Het politieburo staat in Schoonhoven aan de Jacoba van Beierenstraat. Het pand is nog duidelijk herkenbaar alleen zit er nu een notaris kantoor in gevestigd.

De winkel waar Bassie en Adriaan, nog net op tijd, boodschappen kunnen doen is in de Eendrachtstraat in Vlaardingen. Het winkelpand is nu een woonhuis geworden. Alleen aan de voordeur en de gevel is het nog te herkennen.


De tunnel waar Bassie en Adriaan de boeven gevangen nemen is een fietstunneltje bij de Sportlaan in Schiedam. Er was voor een fietstunnel gekozen zodat er niet de hele tijd auto's doorheen moesten.

Aan de andere kant van dat tunneltje is de plek waar de Baron alle telefoongesprekken voerde. Deze plek is helemaal volgegroeid met riet en onkruid. Maar als je op dezelfde plek weet te komen waar de camera heeft gestaan zie je dat zelfs de graffiti nog op de muur zit. Helaas is er wel de nodige graffiti bij gekomen.

De brug waar Bassie en Adriaan vanaf springen om op de boot te komen is de 'Spaansebrug' aan de 2e Hogenbanweg in Rotterdam.